1.12.2012

Naisten välisestä solidaarisuudesta

Kuulkaas kanssasisaret. 

Meikittömyyshaasteet etc on ihan mahtavia ja tärkeitä, mutta jotenkin mä haluaisin jotenkin nostaa esiin sen kysymyksen, että miksi me naiset ollaan niin kamalan surullisella tavalla susia toisillemme? Puhutaan selän takana, piilovittuillaan anonyymeina blogeihin, kadehditaan aivan järkyttävän paljon ja sitten voivotellaan, että eipä tuonkaan marcjacobs paljoa lämmittänyt, kun poikaystävä jätti. Kommentoidaan toistemme lihomisia ja laihtumisia. En halua nyt jeesustella ollenkaan, koska oon itsekin sortunut niiiiiiiin monella tapaa erilaisiin "naisansoihin" ja, anteeksi nyt vaan suorat termit, todella kyrpään käytökseen, varsinkin nuorempana. Hävettää moni juttu. Se tuntuu monesti harmittomalta, mutta eihän se sitä ole. 

Mites toi vetovoiman laki. Se energia, mitä me heijastetaan itsestämme ympäristöön, todella vaikuttaa ja myös luo sitä aktuaalitodellisuutta. Se luo sitä ilmapiiriä meidän ympärille, tiedosti sitä itse tai ei. Ja tiedostamisesta puheenollen, kateuden ja katkeruuden tunteet on luonnollisia ja TÄYSIN ok, me kaikki tunnetaan niitä! Tunne on aina ok, mutta se tapa, millä tunnetta ilmaisee ja kenelle, on huomionarvoista. Me naiset ollaan ihan saamarin taitavia siinä keittiöpsykologisoinnissa. Tiedättekö, käännetään vaikka oma kateus toiseen ilmiasuun, jolloin päästään purkamaan tunnetta, mutta oma sädekehä vaikuttaa kiiltävältä. 

"Bloggaaja X on varmasti tosi sisäisesti köyhä kun se osti taas uuden merkkilaukun. Mun ei ainakaan tarvi pönkittää itsetuntoa tollaisella."

Nojoo, mutta eiköhän me kaikki sorruta itsetunnon pönkittämiseen välillä juuri siinä, että tunnetaan paremmuutta suhteessa toisiimme? Eräs mun lukuisista "oppi-isistä" eli Anthony De Mello puhuu aina siitä, että juuri silloin, kun me luullaan olevamme todella hurskaita, hyvää tarkoittavia ja epäitsekkäitä, niin juuri silloin pitää olla erityisen varovainen. Eli on myös otettava huomioon se mahdollisuus, että tämä kirjoitus on mun tapani käsitellä niitä omia vaikeita tunteita - asettua valistavaan ja aihetta pohtivaan rooliin ;) 

Eikö voisi olla sellaista kampanjaa, että kukin keskittäisi huomion itseensä ja siihen, miten ajattelee ja puhuu muista naisista. Millä sävyllä kommentoi blogeihin. Miten pystyisi hyväksymään myös ne todella häpeälliset ja vaikeat tunteet ilman, että niitä tarvii pukea maireaan ja "hyvää tarkoittavaan" valeasuun ja pahoittaa siten muiden mieliä. Mikään ei ole oikeutetumpaa ja ymmärrettävämpää kuin mielensä pahoittaminen superelämästään bloggaavien hehkutuksia lukiessa, jos oma elämä ei kertakaikkiaan ole tarjonnut samanlaisia edellytyksiä. Ei kaikki tule koskaan omistamaan 1,500e merkkilaukkua tai Loubutineja. Mutta miksi tämä ihminen, joka sellaisia omistaa tai muuten vaan elämässään menestyy, ansaitsisi minun katkeran ja piilovittuilevan blogikommenttini? 

Mä en nyt tiedä oliko tässä kirjoituksessa tarpeeksi selvä punainen lanka. Että käsittelikö tämä nyt sitten blogimaailmaa vai naisten suhdetta toisiinsa ylipäätään vai mitä? Blogimaailma on ehkä vaan tuonut tähän naisten väliseen kateuteen ja pahanpuhumiseen ihan uuden ja pahimmillaan aidosti vahingoittavan portaalin. 

Loppukädessä kyse on varmaankin jokaisen yksilön omasta valinnasta. Muilta voi aina toivoa erilaista käytöstä, mutta muutosta saadaan kuitenkin aikaan vain, kun jokainen on valmis antamaan oman panoksensa. Tarkoitus ei ole tehdä itsestä vielä parempaa ihmistä tämän kautta. Mitä se auttaa tällaisessa projektissa jos mä ärähdän, kun jotakuta naista arvostellaan? Sehän voi taas olla sitä oman paremmuuden pönkittämistä. Että minä en tuollaiseen alennu, hyi teitä panettelijoita! Ehkä kyse onkin juuri siitä omien tunteiden ja omien käytösmotiivien tunnistamisesta. 

Mitä ootte mieltä tästä teemasta? Olis kiva kuulla kommentteja. Voiko asialle edes mitään, vai onko se joku alleeli joka aktivoituu tietyssä iässä?

8 kommenttia:

 1. Tätähän täytyisi oikein pohtia...
  Kai se on jotain kilpailuhenkeä tai jotain? Helposti sortuu just sellaiseen vertailuun ja kateuteen. Mutta. Mä kyllä melkein väitän, että jos on hyvä itsetunto ja asiat kohdallaan oman pään sisällä, niin kyynärpäät voi unohtaa. Siitä se kai lähtee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot oikeassa, ehkä se VERTAILU on se juttu. Onko se joku meihin ihmisiin sisäänrakennettu juttu, tarve aina verrata omaa elämää muihin? Ehkä se on sellainen maailmanhahmottamisen väline joka välillä vaan lähtee lapasesta. Perimmältään viaton, varmaan tarpeellinenkin, mutta epävarmuuteen liitettynä vähän vaarallinen väline.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus! Olen itse pohtinut ihan samaa asiaa varsinkin tiettyjen muotiblogien kommenttibokseissa vierailtuani, ihan uskomatonta settiä siellä (ja nettikeskusteluissa ylipäätään), en ymmärrä naisten tarvetta haukkua muita :( Toisaalta mielestäni se ei kohdistu pelkästään toisiin naisiin vaan myös miehiin: ainakin nuorten naisten keskuudessa vaikuttaisi olevan ihan ok haukkua miehiä yleensä ottaen, mutta auta armias, jos joku mies tekee naisista vastaavia yleistyksiä, sitten kyllä puolustellaan ärhäkästi. Aika paljonhan tuossa varmaan on kateudesta kyse, mutta ehkä siinä on jotain muutakin. En ole vielä keksinyt kaikenkattavaa teoriaa tähän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tuun kans ihan surulliseks välillä kommentteja lukiessa. En tajua, miten jotkut bloggaajat jaksaa vuodesta toiseen sellaista nillitystä :o

   Poista
 3. osittain ehkä silleen neutraalisti ja kärjettömästi puhuminen on vaan tylsää..? Paljon viihdyttävämpää jauhaa shaissea ja piilovittuilua voi jo pitää brittihuumoriin verrattavana joidenkin mielestä, toisaalta yltiöpositiivisuus saa jotkut elämään (ja toiset raivoamaan).. jos ei sanois mitään kärjistettyä niin sais pelkkiä njooh- reaktiota aikaan ja kaikki haluaa saada aikaan reaktioita muissa, pitää pyörät pyörimässä tavalla tai toisella.. Mut tietty olis paras jos siinä olis jotain rajaa eikä vaan ulkoisella tasolla (vähän niin ku mikä vois olla ahdistavampaa ku vihaset tyypit (usein äitejä), jotka kireiden hymyjen takaa sähisee piilouhkauksia ja antaa ristiriitaisia viestejä) vaan että se raja tulis jostain sisältä, niin ku Laapa sano. Mutta siis ite oon muutamaankin kertaan miettiny et kuinka paljon kaikesta jauhannasta on todellista tunnetta ja sen ilmaisua ja kuinka iso osa vaan viihdettä ja tylsyydenpoistoyritystä esim tarkoituksella pyrkimällä myllyttämään jotain tunteita tai vaan pelehtimällä sanoilla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! En osaa sanoa enää mitään tyhjentävää tähän. Hyviä ajatuksia. Sangen hyviä :)

   Poista
 4. Uskollisen Lukijan kaa samaa mieltä, et jotenkin juoruilun ja shaissen sivutuote on viihdyttävyys, ikävä kyllä!

  Tää oli hyvä kirjoitus. keep going.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieltynen! Almost samasta aiheesta "Pasin" ja M:n semiyhteisjuttu eräässä naistenlehdessä tuotapikaa :) Pasilla oli kiire päivä joten se pyys mua ideoimaan sitä juttua. Ominut siis nimiinsä ehkä jotain mun ajatuksia.

   Poista

Kommentointi on blogin pitämisen suola, kiitos!