29.8.2013

arjen hyvinvointivalintoja

Mun arkeni, työmielessä, toteutuu harvoin aikavälillä 8-16. Tänään ja huomenna on itseasiassa poikkeuspäivät, sillä työskentelen Pirkanmaalla office-olosuhteissa. Mikä tekee mun arjestani haastavaa, on sen ainainen vaihtelu. Mikä tekee siitä juuri mulle sopivaa on...no, se ainainen vaihtelu :)Koska mun hyvinvointini perustuu tietynlaiseen rentoon kurinalaisuuteen (= ts. en harrasta mitään repsahduspäiviä tai aikoja, vaan terveelliset elämäntavat on osa mun arkea), listasin muutaman oleellisen jutun ylös. Mitää uutta tässä tuskin on, mutta jos näistä olisi vaikka apua jollekulle tai olisi vähintään mielenkiintoista. Kommentoikaa hei jos teillä on hyviä ideoita tai hyväksi koettuja vinkkejä! Älkääkä ottako liian vakavasti. Mua tai sitä omaa hyvinvointia. Mun filosofiaan kuuluu se, että saa välillä perseillä. Oleellinen sana tuossa lauseessa on juurikin se välillä. Ei synttäritkään tunnu enää jänniltä jos niitä juhlii viikottain. Aina joku snack ja vettä mukana 
Lähden tuskin ikinä kotien kodin ulos ilman vesipulloa. Juon silti vähän liian vähän siihen nähden, kuinka paljon nestettä kuluu. Hyvä käsilaukku on sen kokoinen, että siihen mahtuu puolen litran pullo. Kuljetan vähänkin pidemmillä reissuilla mukana aina myös jotain pikku välipalaa. Yleensä banaani, kuivatut hedelmät, pähkinät ja vastaavanlaiset toimii hyvin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että mun laukunpohja on aina täynnä rusinoita ja cashewpähkinöitä. Jos olen tien päällä, juotavat jugurtit, valmiit smoothiet, ProFeel -juomat ja vastaavat pikkuvälipalat ovat helppoja. Tällä vältän äkilliset nälkäkuolemat ja tilanteet, joissa ei ole mitään gluteenitonta saatavilla. Tosin nyt täytyy myös sanoa, etten välttele ns. epäterveellisiä juttujakaan. Gluteeniton euron juusto, ranskalaiset ja Starbucks -juomat kuuluu myös välillä mun matkaeväisiin. 

Aina terveellisiä pikasafkatarvikkeita kaapissa
Pakastevihannekset, pähkinät, tattarijauhot ja kaurahiutaleet, kananmunat, maito, rahka tai turkkilainen jugurtti, hedelmät ja marjat sekä esimerkiksi tonnikala, feta ja tofu...muutama kastike ja mauste, niin näistä saa jo vaikka mitä. Leipää ja riisikakkuja säilytän myös yleensä jokaisen kodin kaapissa ja pakastimessa. Näitä mulla täytyy kuitenkin olla jokaisen kämpän kaapissa: maitoa, kahvia, hunajaa, gluteenitonta jauhoa (soija, tattari, manteli...) sekä earl grey -teetä. Nämä on mun must-tuotteet!

Pysyn liikkeessä päivän mittaan
Mä en tykkää istua. Kroppa vaatii liikkeessäoloa, treenaamisen lisäksi, ja esimerkiksi koneella istuminen tai sohvalla makaaminen kestää mulla vaan hetken - sitten on pakko päästä liikkeelle. Kun työskentelen kotona koneella, niin yleensä seison. Siippalan keittiön saareke on tällä hetkellä paras paikka kyseiseen toimintaan. Toki istuttuakin tulee, mutta vain vähän aikaa kerralla. Siivoaminen, paikkojen järjestäminen ja vastaava touhu on mulle arkiliikuntaa. Pyrin myös hyötyliikkumaan mahd. paljon. 

Lenkkarit ja joogamatto kulkee aina mukana
Koska liikun paljon ympäriinsä ja nykyään enemmän ja enemmän autolla, kulkee mulla kaikki oleelliset treenitarvikkeet mukana. Mikäli en liiku autolla, on mulla yleensä mukana niin iso laukku, että lenkkarit, trikoot ja urheilurintsikat mahtuu messiin. Muuta ei tarvi, näiden avulla voi pyrähtää lenkille tai tehdä bootcampia kotiolosuhteissa. 

That´s about it. Niin ja joo, Spotify, mun henkireikäni, kulkee aina kännykässä. Musiikkia on pakko olla. Näiden lisäksi on tietenkin pikkujuttuja joita haluaisin parantaa. Toisaalta, täydellisyys ja virheettömyys ei ole meitsille synonyymit :) Joo, aina voi parantaa, mutta on hyvä tiedostaa se, että mikä on hyvinvoinnin edistämistä ja mikä on terveellisyysegon pönkittämistä vailla aitoa hyvinvointia = iloa. 
Mutta jos nyt listaisin näitä juttuja, niin aika klassiselta näyttää...


Vähemmän sokeria
Ongelma: Länsimaalaisten vitsaus, piilosikuri ynnä näkyvä sellainen esimerkiksi Makuunimuodossa...
Vaikken edes ole sikurihiiri, niin makiaisia asioita tulee nautittua päivittäin. Maltillisesti, joo, esim. eilen munchasin muutaman karkin, eskimopuikon ja Starbucks-laten. Tämä määrä on kuitenkin jo IHAN tarpeeksi sokerimielessä :/ helpostihan se täyttyy....pitää herkutella, mutta ei joka päivä sillä puhdistetulla sokerilla. 
Ratkaisu: koska asioiden pitää päivittäin maistua myös tosi hyvälle ja mielitekoja/kalorivajeita tulee, niin pidän kaapissa yleensä aina makeuttamatonta maapähkinävoita, taateleita ja tällä hetkellä löytyy jopa superherkkuani, St.Dalfourin sokeroimatonta kirsikkahilloa. Näistä saa helpotusta sokerihimoon. Lasi tuoremehua ja tumma suklaa on myös jees. Joskus saan kohtauksen ja juon muksujen kaakaota (tai pöllin niiltä Ville Vallaton -puikon, ne on tosi pieniä ja harmittomia).

Liian vähän unta
Ongelma: Valvominen on liian kivaa. Varsinkin hyvässä seurassa. 
Ratkaisu: Voi ku oliskin moinen! Kurinalaisuus, ei kai siihen muu auta. Eilen illalla mua motivoi se päätös, että olin laittanut kellon soimaan 6.40 jotta ehtisin aamujoogailemaan. Se on ikävästi rutiineista poisjäänyt juttu, joka kuitenkin tekee mulle äärimmäisen hyvää. Kuitenkin, valvominen on niin kivaa, että seuraavan päivän väsy on joskus sen arvoista. 

Treeni ei aina huvita
Ongelma: Väspättää. Ei jaksa. Ei huvita. 
Ratkaisu: Väsyttääkö oikeasti? Lepää. Onko vain alivireys? Useimmiten kyse on tästä, eli kroppa liikkeeseen puoliväkisin, ja johan tulee parempi olo. Aina kannattaa aloittaa. Jos tuntuu, että ei pysty jatkamaan, niin voi keskeyttää. Jopa ryhmäliikuntatunnin! Harvemmin näin kylläkään käy. Alivireyden ja oikean väsymyksen tunnistaminen on ihan hirmu tärkeää ja treeniarkea helpottavaa!

Terveellisyys tuntuu suorittamiselta
Ongelma: jokainen blogitar kertoo kilpaa superterveellisestä ja ihanasta elämästään, itse söit juuri päivän toisen lihapiirakan etkä muista edellistä flow-jooga kertaasi.
Ratkaisu: ota paasto blogien lukemisesta, hiisi vie. Oikea elämä löytyy vaikka metsästä. Mene sinne ja opettele tunnistamaan sieniä. Ei paljoa nuoren naisen elämänpaineet kiinnosta, kun koittaa välttää munuaismyrkytyksen. Nämä blogit on tosi kivoja ja parhaimmillaan inspiroivia, mutta luo myös paineita. Vältä täydellisiä ihmisiä ja ala hengaamaan vaikka tarha-ikäisten kanssa. Hanki maitotila. Et ehdi ajattelemaan yhtään mitään muuta kuin utareita. Hanki vauva. Et ehdi ajattelemaan yhtään mitään muuta kuin omia utareitasi. 

Ällöt trendit
Ongelma: et pidä vihreästä smoothiesta etkä halua syödä levää tahi mehiläisen siitepölyä. 
Ratkaisu: lopeta moiset jutut alkuunsa. 
Tämä oli ennemminkin hjumoristinen tapa ilmaista, että löydä oma linjasi, älä kopioi, Tai kokeile ja pidä se, mikä toimii. Mikään terveysveto ei tule kestämään aikaa ellei sen toteuttaminen tunnu hyvältä. 
Kommentoikaa, blogittaret, mikä toimii sulle ja mikä ei? 

5 kommenttia:

 1. Mä oon tosi paljon miettinyt tän koko roskan vetämistä viemäriin minne se kuuluu, tää blogimaailman ihme pinnallisuus ja just se vertailu My Perfect Lifestyle meininki tulee välillä korvista ulos!

  Mun on pakko syödä kans usein, ja pidän välipaloja mukana jos tiedän tai epäilen etten löydä rajoitteisiin sopivaa ruokaa. Eli sama täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs jos vaan kirjoittaisit omaa juuri niinkuin haluat etkä enää (tai ainakaan vähään aikaan) lukisi toisten blogeja? Tällaista thinking outside the box -ajattelua tähän aamuun. Mutta joo, onhan se välillä...ehkä varsinkin silloin, kun itse tätä aloitteli, niin koki välillä samoja tunteita. Jotenkin en enää jaksa välittää.

   Mitkä on muuten sun mukana kuljetettavia välipaloja? :)

   Poista
  2. Profeel-juomat on se kaikkein helpoin, hedelmät, ja jos pystyy säilyttää kylmässä niin rahkat ym. Eesim töihin otan aina välipalarahkan ja hedelmän, että jaksan pitkän iltapäivän ilman että ruokaväli kasvaa ja nälkä on hirmuinen kun pääsen kotiin. Kieltämättä vinkkejä kaipaan itsekin lisää, että mikä ois sellaista hyvää, helppoa kantaa, säilyvää...

   Poista
 2. Tämä oli hyvä teksti. Pitäisi itsekin muistaa pitää jääkaapissa aina niitä terveellisiä juttuja. Jos joskus tuntuu ettei ole mitään ruuaksi, voi tehdä pari taikaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä yksi helpoimmaksi todettu keino. Taputin itseä olalle yksi päivä kun olin tajunnut leikata jääkaappiin vesimelonia valmispaloiksi - instant minivälipala holleilla!

   Poista

Kommentointi on blogin pitämisen suola, kiitos!